Zonnewagen Solar Team KULeuven te gast

Op donderdag 13 oktober was de zonnewagen van het Solar Team (KU Leuven) te gast op campus Gelukstede van het Bernardustechnicum in Oudenaarde. Amper een maand geleden eindigde dat team bij haar eerste deelname nog op tweede plaats in de prestigieuze World Solar Challenge in Zuid-Afrika. Leuvense ingenieursstudenten zullen tijdens een interactieve workshop de laatstejaarsleerlingen STEM de werking van de zonnewagen uit de doeken doen.

De komst van het Solar Team kadert in het Ersamus+ project ‘Fingerbel 2022’, een project van 10 t.e.m. 14 oktober waarvoor tien leerlingen van het Bernardustechnicum uit de studierichtingen 6 Industriële wetenschappen, 6 Elektromechanica, 6 Elektriciteit-Elektronica en 5 Industriële wetenschappen geselecteerd zijn om internationaal samen te werken.

Zowel uit Finland als uit Duitsland worden vijf leerlingen opgevangen in gastgezinnen. Deze leerlingen worden door twee leerkrachten uit het thuisland begeleid naar België om hier een leerrijke week te ervaren. In het Bernardustechnicum staat een team van zes supergemotiveerde leerkrachten klaar om dit alles in goede banen te leiden.

Het thema van deze uitwisseling is groene (hernieuwbare) energie. Hierbij horen uiteraard zonne- en windenergie. Het Bernardustechnicum organiseert verschillende workshops op haar STEM-campus op Gelukstede. Van een project ‘hernieuwbare energie en zonnevolger’ tot een ‘mini-windmolen’. Deze onderwerpen worden door de Oudenaardse leerlingen voorgesteld en aangeleerd aan de gastleerlingen uit Duitsland en Finland.

Er waren ook uiteraard een aantal leerrijke activiteiten voorzien zowel binnen als buiten Oudenaarde zoals een bezoek aan de Thorntonbank in Oostende op vrijdag 14 oktober. De volledige groep vaart naar de windmolens (een expeditie van vijf uur) en krijgt daar uitleg over dit fantastische project dat nog altijd blijft groeien.

Absolute blikvanger is natuurlijk de komst naar campus Gelukstede van de zonnewagen van het Solar Team van de KU Leuven op donderdag 13 oktober. De studenten van de KU Leuven zullen in de voormiddag aan de uitwisselingsleerlingen en in de namiddag aan alle laatstejaarsleerlingen STEM van het Bernardustechnicum een interactieve workshop brengen. Er zal zowel uitleg worden gegeven over het mechanische, het aerodynamische als over het elektrische gedeelte van de wagen.